CV

Nu är jag på jakt efter nya utmaningar igen efter att min förra arbetsgivare Hermods tyvärr tvingades stänga sin nystartade utbildning i Grundläggande moduler för nyanlända i Valdemarsvik.

Om du vill läsa mitt CV i PDF-format, klicka på följande länk,

CV_Jörgen_Myhrman

Annars kan du läsa mer detaljerad information om mig här nedan.

Grundfakta

Jag är född 1956 och uppvuxen i Linköping, de första 12 åren alldeles intill skogsparken Lektorshagen i området Valla. 1978 flyttade vi till den då nybyggda förorten Ekholmen och det området blev jag också trogen efter att jag flyttade hemifrån och fram tills jag lämnade hemstaden 1983. Senare under livet har jag bott i Vimmerby, Kalmar, Åtvidaberg, Uppsala, Knivsta, Gnarp och numera har jag återvänt till Östergötland och slagit ner mina bopålar på landsbygden mellan Valdemarsvik och Åtvidaberg. Trots att jag har naturen runt knuten, vilket jag älskar som friluftsvän, ligger Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg och Västervik inom pendelavstånd.

 

Utbildningar

Alla de 9 årens grundskola gick jag på Folkungaskolan.

Eftersom jag var mycket intresserad av teknik, särskilt elektronik, sökte jag och kom in på gymnasiets 4-årig Teknisk linje med inriktning el/tele på Berzeliusskolan i Linköping.

1983-84 Intensivkurs i moderna språk, Vimmerby Folkhögskola.
Efter ett antal års arbetande, kände jag att jag ville låta min mera humanistiska sida med intresse för språk komma fram och även att jag behövde utvecklas och se mig omkring lite. Jag började på Vimmerby Folkhögskola, där jag läste mest tyska och franska, vilket var ett nytt språk för mig. Det var fantastiskt roligt och vi hade en lärare som verkligen brann för sitt jobb. Jag trivdes både med att lära mig massor och med det intensiva internatlivet.

1984-85 Grundkurs för reseplanerare, Högalids Folkhögskola Kalmar.
Året i Vimmerby hade gett mig blodad tand och nu visste jag vad jag ville jobba med, resor och turism. Alltså fortsatte jag min utbildning med ett års studier av resekunskap och ännu mera språk. Denna gång blev det spanska som nybörjarspråk, och det var ännu roligare än franskan. Vi hade två veckors praktik, den första tillbringade jag på en resebyrå i Göteborg och den andra i receptionen på Hotell Ekoxen i Linköping. Vi gjorde även några studieresor, de två längsta till Lübeck samt till Leningrad och Moskva i det dåvarande Sovjetunionen.

2000-2001 Programmeringskurs 2000, NIS Uppsala.
Efter 14 år på Arlanda, när företaget Novia gick så dåligt att man skulle göra sig av med större delen av personalen kände jag att jag var ganska färdig med det här jobbet och ville prova på något annat. Alltså valde jag att lämna min plats till förfogande och fick i och med detta ett års ledighet med full lön plus en intensivutbildning i programmering betald av Trygghetsstiftelsen. Vi lärde oss webbutveckling (HTML, ASP/VBScript och CGI), databasdesign (SQL, MySQL och MSSql) samt programmering i Visual Basic, C++, Java och Perl och jag tyckte det var otroligt intressant och lärorikt. Särskilt att kunna skapa interaktiva webbsidor genom att använda Perls CGI-modul till att generera kod med inbäddade JavaScript  och databaskopplingar fann jag vara helt fantastiskt roligt! Min praktiktid gjorde jag hos SysTeam i Uppsala, där jag hjälpte dem med felsökning/avlusning av ett ärendehanteringssystem för sjukvården. Det var skrivet för Windows2000 och till största delen uppbyggt av HTML med inbäddade JavaScript.

2013-2014 Verkstadsutbildning med inriktning skärande bearbetning och CNC, Lernia Valdemarsvik.
När jag flyttat ner hit och ännu inte hittat någon sysselsättning fick jag genom Arbetsförmedlingen förmånen att gå denna utbildning där jag lärde mig ritningsläsning, allmän verkstadsteknik, svarvning, fräsning och CNC-programmering. Där ingick även delkurser i skyddsarbete på arbetsplatsen, produktionsflöden, truckkörning, brandskydd och jag har nu Truckkort, Heta Arbeten och SSG Entrépass.

 

Arbetslivserfarenhet

Aug 1976-Nov 1976 Fotolabarbetare Linkopia-Expert Linköping. Efter gymnasiet gällde det att hitta ett jobb så fort som möjligt för att få en egen försörjning. Det var brist på tjänster för gymnasieingenjörer i elektronik så jag tog det som fanns, ett tidsbegränsat tempoarbete som bestod i att öppna och märka inskickade fotopåsar. Arbetstiden var 04.00 till ca 12.00, vi fick åka hem när dagens skörd var avklarad. Monotont, men vi var ett trevligt gäng som snackade mycket medan vi lät händerna göra jobbet!

Dec 1976-Feb 1977 Monteringsarbetare AB Robo Linköping. Ett smutsigt, ofta monotont och hårt industriarbete. Men det innebar i alla fall en inkomst och gav mig nya erfarenheter. De licenstillverkade bilbelysning på uppdrag av Bosch.

Mar 1977-Feb 1980 Fotolabarbetare Linkopia-Expert Linköping. Trött på industrijobbet hos Robo sökte jag mig tillbaka till Linkopia. Denna gång som driftoperatör vid pappersframkallningen. Vi körde stora maskiner, så kallade ”prossrar” (av ordet processor), där det exponerade fotopapperet som satt ihop i långa rader och kom till oss på rullar gick genom de olika baden för att framkallas, fixeras och torkas innan de gick vidare för att klippas isär som fotografier. När jag började arbetade vi halva tiden i mörkrum, där papperet startade sin resa genom baden, och det innebar en viss yrkesstolthet och frihet, men senare kom dagsljusmaskinerna och arbetet blev mera monotont. Vi jobbade tvåskift mellan 07.00 och 22.00.

Mar 1980-Mar 1984 Lageransvarig PJ:s Tele AB Linköping. Genom en scoutkompis fick jag tips om att den snabbt växande installationsfirma där han jobbade behövde någon som framför allt ansvarade för lagret av installationsmateriel. Det var en helt ny tjänst som jag till stor del fick utforma själv och den utvecklades till att jag skötte det mesta av beställningar och godsmottagning. Dessutom ingick lokal- och fastighetsskötsel, budkörning, posthantering, viss elektronikkonstruktion och en hel del gravering av skyltar.

Jun 1985-Aug 1985 Receptionist Möllstorps Camping Öland. Efter utbildningen i resor och turism på Högalid hittade jag en lägenhet i Kalmar och fick sommarjobb på campingen som ligger på höger sida precis när man kommit över bron till Öland. Det var en trevlig sommar och jag arbetade med bokning av stugor och husvagnar, in- och utcheckning, kioskförsäljning, lite kassaarbete i minilivsaffären samt uthyrning av cykelbilar och andra lekredskap. Vi hade ett bra rullande schema em-fm-ledig-em-fm osv och jag cyklade till och från jobbet mellan Kalmar och Öland.

Jan 1986-Apr 2000 Förste stationsassistent LFV/Novia AB Arlanda Utrikes. Efter sommaren på campingen flyttade jag tillfälligt hem till min mamma i Åtvidaberg och sökte jobb i hela Sverige inom resebranschen, något som visade sig vara svårt. Redan i september hade jag varit på intervju på Arlanda hos Luftfartsverkets informationsservice, men sedan länge gett upp tanken på detta jobb när de ringde dagen före Julafton och berättade att jag fått det och kunde börja i slutet av januari. Det var en julklapp som hette duga!

Vi började med en mycket gedigen och innehållsrik utbildning där man fick lära sig nästan allt som fanns att veta för att kunna jobba i informationsdiskarna och göra centrala högtalarutrop samt sköta återbetalning av momspengar till avresande turister som inte var bosatta i Sverige. Det var en timanställning, men jag tog varenda pass jag kunde och jobbade 120% fram tills dess jag fick ett heltidsvikariat.

Informationen hade ett nära samarbete med avdelningen ”Lost & Found”, sedermera Ankomstservice som hanterade hittegods, förkommet och skadat bagage och dit sökte jag mig efter ett par år när de skulle få avtal med flera flygbolag och behövde utöka personalstyrkan. Ungefär samtidigt införskaffades datorer för att sköta bagagerapportering och -sökning, något som revolutionerade arbetet som tills dess skötts med hjälp av telefon och telexmaskin. Huvuduppgiften är att leta rätt på incheckat bagage som inte kommit med passagerarens flyg, se till att det kommer till Arlanda och sedan ordna så att det skickas hem till ägaren.

Utvecklingen vid avdelningen därefter var helt enorm, vi fick fler och fler stora flygbolagskunder med stora bagageproblem och personalstyrkan växte från att jobba en och en till att vi var sju-åtta per skift när den nya utrikesterminal 2 hade tillkommit. Vi fick också nya arbetsuppgifter med att hjälpa ankommande passagerare, som missat vidare anslutningar, med ombokningar och hotellbokningar. Under tiden blev först delar av Luftfartsverket kommersialiserade, hela LFV affärsdrivande verk och slutligen de mest kommersiella delarna utsålda till den multinationella koncernen Maersk. Vi blev anställda i det nybildade dotterbolaget Novia AB som några år senare skulle finna sig utkonkurrerat och tvingade att göra stora personalnedskärningar.

Själv fick jag olika specialuppdrag som ansvarig för den tekniska utrustningen, fackligt arbetsplatsombud för ST Luftfart, skyddsombud och lokal systemadministratör för det globala bagagesökningssystemet WorldTracer. Pga. mina kunskaper i spanska och goda kontakter med det spanska flygbolaget Iberia blev jag en period uthyrd på deltid till dem som deras reklamationsansvarige i Norden.

De sista åren på Arlanda var jag, tillsammans med tre-fyra andra, den mesta tiden uthyrd till British Airways för att hantera deras reklamationer och representera dem i ankomsthallen.

Mar 2001-Jan 2003 Inpasserings- och övervakningsansvarig, systemutvecklare Utfors Bredband AB Solna. Under studietiden på programmeringskursen hos NIS sprack IT-bubblan och hela branschen störtdök. Vi som hade blivit mer eller mindre lovade jobb med 250.000:- i månadslön fann oss nu chanslösa bland 10.000-tals arbetslösa IT-specialister med erfarenhet.

Genom en fd. kollega från Arlanda, som nu arbetade hos Olsten (sedermera Adecco), blev jag anställd hos dem och uthyrd till Utfors. Tiden som konsult hos Olsten blev kort, Utfors blev så nöjda med mig att de anställde mig själva efter bara några månader. Huvudarbetsuppgiften var att svara i telefon och genom fjärrstyrning bereda tillträde åt tekniker till alla teknikbodar, serverhallar osv. runt om i Norden. Först fick jag kontrollera att de verkligen skulle släppas in och sedan lägga in deras kort i systemet som styrde kortläsaren och låssystemet. En annan viktig del av jobbet var att agera på olika larm som var direktanslutna till SOS Alarm och rapporterades till mig av dem.

Så småningom fick jag rollen som projektledare för en grupp som arbetade fram nya säkerhetsrutiner för inpassering.

Det fanns tidvis en hel del dödtid mellan samtalen och den utnyttjade jag dels till att utveckla arbetsverktyg till nätövervakningsavdelningen NOC, dels till att skapa hjälpmedel som förenklade mitt eget jobb. Det första jag gjorde var att skriva ett program i Visual Basic som samlade alla kortläsarställes databasers information i en enda databas. Hittills hade varje ställe varit isolerat och det enda sättet att se om en viss person hade access dit var att ringa upp dit och kolla. Det här gjorde det fruktansvärt tidsödande om man t.ex. ville stoppa någon persons access eller om någon med ständig access till många ställen behövde byta kort. I dessa fall blev man tvungen att ringa upp varenda ställe, mer än hundra, vilket ofta tog flera minuter per ställe. Faktum är att strax efter att jag fått detta program färdigt så hade vi en incident med en ohederlig person som fick sparken och snabbt skulle tas ifrån allt tillträde. Detta gick nu jättesnabbt att fixa och jag fick beröm från VD! Eftersom vi var en av de största svenska kunderna hos Bewator som tillverkade kortläsarsystemen hade jag ett samarbete med deras systemutvecklare och de blev mycket intresserade av mitt program.

Senare skrev jag ett komplext webbaserat system som samlade ihop samtliga mina arbetsuppgifter i ett enda gränssnitt. Där kunde man göra allt, från att titta i övervakningskamerorna i realtid till att hantera kortläsardatabasen eller hitta information om vilket vaktbolag som ansvarade för aktuellt ställe.

Dessvärre lyckades inte säljavdelningen uppnå investerarnas uppsatta mål utan de beslutade dra in alla krediter. Personalen måste minskas och jag var ju en av de senast anställda, så jag blev en av de första att få avsked. Senare såldes hela företaget till Telenor.

Feb 2004-Apr 2005 Försäkringsombud Folksam Hudiksvall. Efter avskedet från Utfors fanns inget mera som band mig kvar i Stockholmsregionen. Min dåvarande fru hade rötter i Hudiksvall och ville gärna komma närmare sin familj igen så vi köpte ett billigt hus i norra Hälsingland och jag började leta jobb igen. Efter drygt ett år lyckades jag bli fritidsombud för Folksam, något som var trevligt men inte genererade någon större inkomst. Man fick själv boka sina hembesök och tillhandahålla bil och mobiltelefon. Efter drygt ett år försämrades det dessutom genom att den redan knappt tilltagna fasta besöksersättningen minskades till förmån för en större andel försäljningsprovision så jag beslutade mig för att sluta.

Mar 2006-Dec 2006 Systemutvecklare egenföretagare Myhrmans IT Gnarp. Under tiden hos Folksam fick jag en affärsidé. Alla försäkringstagare uppmanas ju att ta bilder och göra förteckningar över sina ägodelar i händelse av inbrott, brand eller andra olyckstillbud och sedan förvara dessa i bankfack. Varför då när man kan lagra allt på internet? tänkte jag. Genom Arbetsförmedlingen blev jag beviljad ett starta-egetförsök och satte mig genast och utvecklade en webbtjänst som jag döpte till hemarkiv.se. Under utvecklandet växte hela idén och till slut hade jag skapat ett system där man hade ett virtuellt windowsskrivbord på nätet som var hur enkelt som helst att hantera om man hade minsta kunskap om mappar och filer. Man kunde alltså skapa egna mappar utöver de förinstallerade och skicka upp eller ladda ner filer. Man kunde visa sina bilder eller skapa bildspel av dem och spela upp, spela upp sina musikfiler, visa sina filmer, skapa sina egna förteckningar som t.ex. adressböcker och receptsamlingar mm.

Jag hyrde en egen server som var placerad i ett fd. bankvalv hos ett företag i Blekinge och allt var i full drift med kortbetalningslösning och allt. Det enda som fattades var pengar till marknadsföring och det gjorde att jag fick ge upp och lägga ner verksamheten i slutet av året.

Sep 2008-Jan 2009 Kundserviceagent Manpower Bollnäs.
Bemanningskonsult uthyrd på heltid till Teleperformance callcenter i Söderhamn. Kundservice per telefon åt Boxer digital-TV och Teracom. Faktura- och teknikfrågor. Ärendehantering. Man satt med ständig övervakning och fokus låg på kvantitet, inte kvalitet. Man förväntades ta så många samtal som möjligt och om man försökte ägna lite tid mellan samtalen till att verkligen lösa kundernas problem blev man ifrågasatt. Med tiden lades också mer och mer vikt vid att sälja fler produkter till dem som ringde in för att få hjälp. Det var skönt att sluta efter att fem månaders uppdrag var slutfört.

Maj 2009-Dec 2009 PC-tekniker PC-Kompaniet Hudiksvall.
Jag fick genom Arbetsförmedlingen och Lernia en lärlingsplats hos en lokal PC-butik. Där fick jag bygga nya PC-datorer till försäljning samt felsöka och reparera datorer, kringutrustning och nätverksutrustning. En mycket intressant och lärorik tid som lärde mig det mesta om hårdvara.

Jan 2010-Mar 2010 IT-support Glada Hudikgymnasiet Hudiksvall. Praktikplats där jag hjälpte lärare och elever med datorer och nätverk. Hanterade även konton och behörigheter i befintligt VMware virtuellt nätverk.

Jul 2010-Aug 2013 Administratör, IT-ansvarig Stocka Folkets Hus Stocka. År 1-2 Fas 3-plats, år 3 anställning med särskilt anställningsstöd. På min praktikplats på Glada Hudikgymnasiet hade jag träffat och fått en väldigt bra kontakt med Mårten Arosenius som jobbade där mer eller mindre idéellt som fastighetsansvarig. Han var även ordförande i Stocka Folkets Hus ek. för. och där behövdes någon som kunde lite av varje inom både data/IT, administration och kundservice. Det gamla Folkets Hus var nästan döende och vi tyckte det var synd på så fina lokaler att de bara skulle användas för bingospel på söndagseftermiddagarna. Alltså föreslog jag mig själv och började snart jobba där. Jag byggde trådbundet nätverk runt hela det vidsträckta huset med en massa uttag, bl.a. i det gamla cafét som nu blev uppdaterat till datasal och internetcafé med hjälp av projektor, duk, surroundljudanläggning och åtta PC som jag byggde ihop av skrotdelar som vi fått till skänks. I samma rum anordnade vi dagbingo för ett gäng pensionärer och jag skrev ett program i Visual Basic som slumpmässigt drog siffrorna, visade upp dem på duken och läste upp dem i ljudanläggningen. Jag tog också hand om den avancerade ljudutrustningen på stora scenen, där t.o.m. Ebba Grön spelat och redde ut hur den fungerar, likaså ljusanläggningen och surroundsystemet som hör till biografen. För att modernisera monterade vi en digital projektor och kopplade den till en PC som vi installerade i projektorrummet. Utöver detta installerade och konfigurerade jag trådlöst nätverk, sammanställde projektansökningar till kommunen för att skaffa fiberanslutning och uppgradera värmesystemet med en luft-vattenvärmepump, skötte flera års hela ekonomiska redovisning och bokföring, skapade annonser och hemsida, gjorde hemsidor åt externa kunder, servade datorer, höll utbildningar i data/internet och tvingades sätta mig in i tekniken och ta rollen som projektledare för installationen av den nya värmepumpen eftersom leverantören inte klarade av det. Även lite bakning till aktiviteterna och cafévärdsarbete hann jag med mellan varven.

Apr 2014-Jan 2016 Utbildningsadministratör Lernia Valdemarsvik. Under min tid som elev vid verkstadsutbildningen upptäckte jag snart att det fattades en administrativ resurs. Där fanns bara två lärare, varav en var sjukskriven mesta tiden så den enda närvarande läraren var upptagen med administrativa sysslor och hade knappt tid med det han borde ägna sig åt, undervisning av eleverna. Med mina kunskaper i administration och teknik såg jag en möjlighet att hjälpa till att avlasta lärarna och fick med hjälp av den ansvarige läraren och Arbetsförmedlingen en anställning med särskilt anställningsstöd. Jag strukturerade upp undervisningen med nya läroplaner, ordningsregler och dokumentation, tog över kontakterna med den enda kunden, Arbetsförmedlingen och rapporteringen till dem, organiserade närvarorapporteringen, hjälpte till med materialbeställningar, såg över lokaler och utrustning inklusive säkerhet kring brand- och skyddsanordningar och utrymning, ordnade med intyg och dokument till utexaminerade elever, gav administrativt stöd till praktiksamordnaren, ordnade med busskort till elever för resor till praktikplatser och reseersättning till externa utbildningar samt arrangerade frakt av utrustning som behövde sändas för service. Under min tid tog jag ett stort ansvar för det ekonomiska resultatet och vi lyckades tillsammans minska våra kostnader för inköp med 75%.

Efter ett år ville jag få en ”riktig” anställning utan stöd, men min chef lyckades övertala Arbetsförmedlingen att förlänga stödtiden genom att ge ett löfte om fast anställning om vi skulle vinna den nya upphandlingen i slutet av året. Vi vann upphandlingen, men tyvärr valde Lernia att bryta sitt löfte till mig och AF eftersom deras nya anbud innebar en minskad vinstmarginal. Detta innebar att de inte skulle ha råd med mig.

Apr 2016-Okt 2016 Vuxenlärare, administratör Hermods AB Valdemarsvik. Äntligen ett ”riktigt” jobb utan stödåtgärder! På önskan från Arbetsförmedlingen startade vi upp en utbildning i ”Grundläggande Moduler” främst riktad mot nyanlända. I underbara lokaler i Sjöhuset med utsikt över hamnen och Valdemarsviken inredde vi och startade upp med en enda elev de första veckorna. Den första tiden var lite skakig men vi höll humöret uppe och tycker att vi lyckades hålla en god kvalitet på utbildningen med tanke på förutsättningarna. Vi undervisade i svenska, matematik & hushållsekonomi, arbetsmarknad och samhällsorientering. Deltagarna var i alla fall nöjda och tacksamma och vi kom varandra nära under den korta tiden och även kunden AF var mycket belåtna med vår insats. Dessvärre beslutade Söderköpings kommun att stänga sin SFI-utbildning efter sommaruppehållet, vilket betydde att deltagarna från Valdemarsvik och Gusum tvingades resa till Norrköping för att gå på SFI. Med de urusla kollektivtrafikförbindelserna innebär det att det inte finns en chans att gå halvtid på SFI och halvtid hos oss på Hermods, vilket nästan alla våra elever gjort fram till dess. Efter en massa turer och besked fram och tillbaka beslutas det i samförstånd att vi ska lägga ner verksamheten.

Hursomhelst var det några intressanta månader som gav mig mersmak för att att jobba med nyanlända. Det är jättekul och ger så mycket tillbaka att lära känna människor från främmande kulturer! Jag lärde mig också jättemycket om dialogpedagogik och fick en massa nya kunskaper i de olika ämnena när jag skulle undervisa i dem.